Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, tüketici haklarının korunması ve sağlıklı gıda tüketiminin sağlanması için üretim sürecinden itibaren sıkı denetimlerin gerekli olduğunu belirtti. Palandöken, üretim aşamasında yapılan kontrollerin, piyasaya sürüldükten sonra yapılan denetimlerden çok daha etkili olacağını vurguladı.
Üretimde denetim şart
Palandöken, tarım ürünlerinden gıda üretimine kadar tüm aşamalarda sağlıklı üretimin önemine dikkat çekerek, “Tarladan soframıza gelene kadar yapılan denetimlerin amacına uygun olabilmesi için üretim merkezlerinden başlanması lazım. Ürünler raflara girdikten sonra yapılan kontroller, tüketildikten sonra bir anlam ifade etmiyor. Tüketici sağlığını koruyabilmek için ürünlerin üretim aşamasından itibaren sıkı bir şekilde denetlenmesi gerekiyor” dedi.
Ürün içerikleri dikkatle incelenmeli
Denetimlerin sadece yetkili kurumlar tarafından değil, tüketiciler tarafından da yapılması gerektiğini ifade eden Palandöken, “Vatandaşların da bilinçli olması gerekiyor. Satın alınan ürünlerin son kullanma tarihleri ve içerikleri mutlaka kontrol edilmeli. Etiket bilgileri dikkatlice incelenmeli ve sağlığa zararlı maddeler içerip içermediği konusunda hassas olunmalıdır” ifadelerini kullandı.
Güvenilir alışveriş noktaları tercih edilmeli
Palandöken, özellikle merdiven altı üretimlere karşı vatandaşları uyararak, “Güvenilir noktalardan alışveriş yapmak, sağlıklı ürünlere ulaşmanın temel şartlarından biri. Akşam saatlerinde, bilinmeyen noktalardan veya kayıt dışı satıcılardan alışveriş yaparken dikkatli olunmalı. Tüketici olarak bizler de bilinçli hareket edersek, denetim süreçlerine katkı sağlamış oluruz” şeklinde konuştu.
Kaynak: CUMHA – CUMHUR HABER AJANSI